Apa este de departe cea mai important resursă naturală a planetei. Iar accesul la apă curată este esențial pentru a putea trăi o viață sănătoasă și pentru a putea preveni boli, infecții sau chiar moartea. Cu toate acestea, aproape un miliard de oameni din numeroase țări răspândite pe tot globul nu se pot bucura de o sursă de apă potabilă sigură.

Organizația Națiunilor Unite consideră că accesul la o sursă de apă curată este un drept fundamental al fiecărui om, esențial pentru îmbunătățirea calității vieții. În fiecare zi, o persoană are nevoie de 20 până la 50 de litri de apă, pentru se hidrata, a găti dar și pentru a se curăța. Din păcate, în foarte multe cazuri, apa curată lipsește.

Ce înseamnă lipsa accesului la o sursă de apă curată

E important de înțeles ca apa poluată nu e doar murdară, ci chiar letală. În fiecare an, aproape 1,8 milioane oameni mor din cauza unor boli precum holera, iar alte zeci de milioane ajung să se îmbolnăvească din cauza apei impure pe care sunt nevoiți să o bea.

Dar lipsa accesului la o sursă de apă curată nu înseamnă doar boli. De obicei, comunitățile de unde apa curată lipsește sunt comunități sărace. Iar locuitorii lor sunt prinși într-un aproape nesfârșit ciclu al sărăciei.

În astfel de cazuri, educația e prima care are de suferit. De cele mai multe ori, copiii sunt obligați să călătorească pe distanțe lungi, împreună adulții, pentru a aduce acasă apă curată. Astfel, sunt nevoiți să lipsească de la școală. Fără educație și într-o luptă continuă cu numeroasele boli, aceste comunități pierd oportunitățile economice care ar putea ajuta la dezvoltarea lor.

Regretabil e faptul că toate aceste tragedii pot fi prevenite prin utilizarea unui sistem corespunzător de transport al apei.

Apa curată înseamnă viață

Prin campania ”Apa curată înseamnă viață”, TeraPlast SA dorește să informeze populația în legătură cu importanța folosirii unor țevi de calitate în sistemele de transport al apei. În prezent, doar în jur de 65% din populația României este conectată la o rețea curentă de apă. Mai mult, cea mai mare parte a acestor rețele au o vechime de cel puțin 50 de ani. Doar prin folosirea unor materiale de calitate înaltă poate fi asigurată obținerea unui sistem sănătos de transport și distribuție apă în România.