Apa este o parte esențială din viața de zi cu zi

Apa este o parte esențială din viața de zi cu zi. Din acest motiv, de multe ori este percepută drept un element garantat, firesc. Calitatea apei este adusă în centrul atenției doar în situațiile grave, după ce aceasta suferă modificări semnificative la nivel organoleptic (gust și miros) și/sau își schimbă culoarea. De multe ori măsurile de remediere sunt costisitoare și presupun o perioadă de timp îndelungată.

Tu știi prin ce țevi trece apa pe care o bei?apa curata apă curată

În funcție de materialul din care sunt realizate, despre care poți vedea mai multe aici, țevile folosite în sistemele pentru transportul apei pot interacționa cu mediul înconjurător. În urma acestor interacțiuni, care sunt de fapt reacții chimice, apar depuneri și modificări în structura și rezistența țevilor. Inevitabil, țeava interacționează cu apa pe care o transportă, transferându-i o parte din „noile caracteristici”.  Influențele în cauză nu sunt mereu vizibile, modificările putând trece neobservate, dar producând efecte semnificative asupra sănătății umane, vegetale și animale.

Din cauza acestor materiale vechi și a efectelor pe care le-au avut în timp asupra apei transportate, în prezent, încrederea consumatorilor în apa de la robinet este foarte scăzută. Asta nu e tot, însă.

Contextele consumului de apă sunt mult mai multe:

  • Consum igienico-sanitar – spitale, băi, dușuri în săli de sport etc.

  • Consum agricol – irigații

  • Consum animal – adăpare, spălare spații (cuști, țarcuri).

  • Consum gospodăresc – băut, hrană, spălat, curățenie etc.

  • Consum public – școli, instituții publice, cămine etc.

  • Consum industrial – proces de fabricație (ex. Panificație), spălare, sortare, răcire, transportul produselor/materiei prime etc.

Dacă privim cu atenție lista de mai sus, ne dăm seama de importanța apei curate și modul în care calitatea acesteia ne afectează, fie direct, fie indirect, sănătatea.

Un alt aspect trecut cu vederea de multe ori în discuția despre calitatea apei este poluarea solului. Apa potabilă se află în pânza freatică a Pământului, aceasta din urmă fiind expusă permanent la factorii poluanți care ajung în sol. În timp, materialele care interacționează cu mediul (precum țevile din oțel) elimină în sol elemente poluante, care contribuie la cantitatea de substanțe toxice. Legislația României (Legea 458/2002) vizavi de standardele apei potabile, a evaluării și raportării calității acesteia sunt cele minime propuse de Directiva Apei Potabile a Comisiei Europene. Având în vedere aceste aspecte, este cu atât important ca țevile folosite pentru transportul și distribuția apei să fie realizate dintr-un material care să nu împrumute astfel de caracteristici din mediul în care se află și să nu interacționeze cu apa transportată, pentru a asigura o apă curată, conform standardelor.