Descoperită pentru prima dată în 1933, prin polimerizarea etenei, polietilena a devenit rapid una dintre cele mai utile substanțe de pe glob. Din 1946, a început să fie folosită cu succes la țevi, însă acest lucru nu a dus imediat și la înlocuirea vechilor rețele de transport, confecționate din oțel, care aveau chiar și atunci o durată de viață redusă în comparație cu noul produs.

Beneficiile oferite de polietilenă au făcut ca oamenii de știință să continue cercetarea și dezvoltarea sa. Astfel, au apărut noi variante de material, una mai bună ca cealaltă. Cea mai nouă generație, PE 100-RC (RC = Rezistent la fisurare), înseamnă un material performant, cu o rezistență mărită la încărcarea punctiformă și formarea de fisuri.

Beneficiile oferite de țeava din polietilenă PE-100RC

Țevile politub din PE-100RC sunt destinate rețelelor de transport și distribuție pentru: apă potabilă, apă de uz general, drenaj și canalizare sub presiune, canalizări vacumatice și apă pentru alte aplicații. Câteva din beneficiile oferite de țeava din polietilenă PE-100RC includ:

Rezistență semnificativ mărită la uzură

Materialul are o rezistență mai mare la încărcarea punctiformă și la propagarea de fisuri, venind în ajutorul constructorilor și implicând costuri mai mici de instalare.

Flexibilitate ridicată

Țevile din PE-100RC dovedesc o îmbunătățire în ceea ce privește gradul de flexibilitate pe care îl păstrează în timp.

Țeava politub din PE-100RC nu împrumută apei transportate însușiri de miros, gust sau culoare

Stratul de protecție din PP nu doar că apără împotriva radiației UV, dar protejează și împotriva contaminării pe toată durata de manipulare, transport și montaj. Mai mult, materialul folosit în construcția țevilor nu interacționează deloc cu mediul și apa transportată. Astfel, nu există posibilitatea ca acesta să împrumute apei caracteristici de gust, miros sau culoare. Apa transportată rămâne curată.

Are o durată mare de viață

Datorită rezisteței mărite la fisurare și propagarea fisurilor, la îmbătrânire termică, la coroziune și sol agresiv, la abraziune și impact, țevile din PE-100RC au o durată de viață de până la 100 de ani.

Țeava politub din PE-100RC ajută la scăderea timpilor și costurilor de execuție

Greutatea redusă, ușurința crescută a îmbinării prin sudura cap la cap (datorită apariției unui nou amestec pentru stratul de protecție PP, în cazul sudurilor cap la cap, nu mai e necesară exfolierea acestuia) și compatibilitatea cu fitingurile și echipamentele de sudură existente pe piață în mod uzual fac ca termenele de execuție să fie cu 35-40% mai scurte decât în cazul altor tipuri de țevi. Chiar mai important, costurile cu transportul și execuția lucrărilor sunt și ele cu circa 10-15% mai mici.

Este ușor de instalat

Instalarea țevilor PE-100RCse poate realiza cu tranșeu deschis fără pat de nisip și/sau fără tranșeu deschis prin metode non-convenționale moderne. Exemplu tehnici alternative de instalare: prin foraje orizontale dirijate, relining sau bursting (reabilitări ale rețelelor vechi prin frezare sau cămășuire).

Este foarte prietenoasă cu mediul înconjurător

Țevile din PE-100RC protejează mediul înconjurător, oferind siguranță în execuție și exploatare. Ușurința cu care acestea pot fi instalate, prin tehnici precum relining sau bursting, face ca impactul asupra mediului să fie minim. De asemenea, țevile din PE-100RC emit de până la cinci ori mai puțin monoxid și dioxid de carbon decât țevile din oțel.