În 3 noiembrie 1998, Comisia Europeana elaborează Directiva Apei Potabile. Scopul acestei directive este protejarea sănătății umane de efectele adverse ale oricărui tip de contaminare a apei destinate consumului uman, prin asigurarea că aceasta este curată (salubră) și sănătoasă. Conform Directivei, un set de 48 de indicatori microbiologici și chimici trebuie testat regulat pentru a monitoriza calitatea apei. Pentru stabilirea setului de indicatori, s-au luat în considerare directivele Organizației Mondiale pentru Sănătate și punctul de vedere al Comitetului de Consultanță Științifică al Comisiei Europene.

Acces universal la apă curată

Cu toate acestea, Directiva are rol de stabilire a unor standarde minime cu privire la calitatea apei potabile. Aceasta înseamnă că statele membre ale Uniunii Europene o pot adopta în propria legislație și pot aduce completări prevederilor, fără să stabilească, însă, standarde inferioare.

Acestei Directive i se adaugă inițiativa Right2Water a European Citizens, din decembrie 2013. Right2Water, care a strâns peste 1.8 milioane de semnături, spune că instituțiile europene și statele membre ar trebui să fie obligate să se asigure că toți cetățenii se pot bucura de acces la apă potabilă și salubritate, în timp ce Uniunea Europeană trebuie să intensifice eforturile depuse pentru a asigura accesul universal la apă curată și salubritate.

Toate cele de mai sus se aliniază obiectivului nr. 6 din Agenda 2030 a Comisiei Europene, despre Dezvoltare Sustenabilă.

Inițiativa Right2Water: 1.884.790 semnături

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politica de confidențialitate.
I Accept

În 2015 Directiva Apei Potabile a fost revizuită – parte din planul de tranziție la o economie circulară. Această revizuire are scopul de a ajuta statele membre ale UE să gestioneze apa potabilă într-un mod eficient și sustenabil din punct de vedere al resurselor. Obiectivele finale sunt: reducerea consumului de energie și a pierderilor inutile de apă, precum și reducerea consumul de apă îmbuteliată prin creșterea încrederii consumatorilor în apa de la robinet.

Doi ani mai târziu, în 2017, a fost depusă o nouă propunere de revizuire a Directivei. Aceasta urmărește o serie de îmbunătățiri, dintre care enumerăm:
• Lista parametrilor;
• Utilizarea unei strategii de identificare a potențialilor factori de risc;
• Creșterea gradului de transparență în ceea ce privește informarea cetățenilor și temele legate de apă curată;
• Materialele care intră în contact cu apa potabilă.

Propunerea de revizuire a Directivei a fost aprobată în februarie 2018

În România, cadrul legal care reglementează standardele, evaluarea și raportarea calității apei, precum și materialele folosite în realizarea sistemului pentru transportul și distribuția apei, este reprezentat de către Legea 458/2002 și HG 668/13.09.2017.

  • Orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețea de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;
  • Toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanțelor destinate consumului uman, cu excepția cazului în care Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aprobă folosirea apei și este demonstrat că apa utilizată nu afectează calitatea și salubritatea produsului alimentar în forma lui finită;
  • Apa provine din surse locale, precum fântâni, izvoare etc., folosită pentru băut, gătit sau sau în alte scopuri casnice (…)
  • Apele naturale minerale, recunoscute ca atare de către autoritățile competente, în conformitate cu legislația în vigoare;
  • Apele care au proprietăți terapeutice (…)
  • Apa destinată exclusiv utilizărilor în condiții speciale, pentru care Ministerul Sănătății se declară satisfăcut de calitatea acesteia și care nu influențează direct sau indirect sănătatea consumatorilor cărora le este destinată;
  • Apa potabilă provenind de la producător de apă individual, care furnizează mai puțin de 10 m3 în medie/zi sau care deservește mai puțin de 50 de persoane, cu excepția cazului în care apa este produsă ca parte a unei activități comerciale sau publice.

O sursă controlată de alimentare cu apă și un sistem de transport al apei realizat din materialele potrivite, fac diferența în ceea ce privește calitatea vieții la toate cele 3 niveluri: vegetal, animal și uman.

TeraPlast contribuie la efortul european de a oferi apă curată cetățenilor. În acest sens, țevile Politub din polietilenă pentru transport și distribuție apă sunt prietenoase cu mediul și au o durată de viață cuprinsă între 50 ani și 100 de ani (PE-100RC).

În plus, prin țevile Politub din polietilenă, TeraPlast are grijă ca tu să te bucuri de apă curată de la sursă, pentru că meriți tot ce e mai bun.

Vezi mai multe despre materialele din care sunt realizate sistemele de transport și distribuție apă, aici.